הדרכה להורים
פגישה ראשונה (גיל 4-2 שבועות)
תזונת התינוק
תזונת התינוק היא סוגיה מרכזית בשבועות הראשונים לחיו של התינוק.
האחיות במסגרת תחנות טיפת חלב מעודדות הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים, מאחר שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור התינוק. אם התינוק אינו יונק, הוא ניזון מתרכובת מזון לתינוק.
הקפידו על מתן יומיומי של תוסף ויטמין D הניתן מהיום הראשון לחיים, עד גיל שנה. הויטמין חשוב לשמירה על רמות תקינות של סידן וזרחן בדם ולתהליך בניית העצם בגוף. אף על פי שיש ויטמין D במוצרי מזון רבים, הוא אינו נספג טוב בגוף מהמזון. לפיכך נדרשת התוספת החיצונית, כהמלצה גורפת לכלל התינוקות בארץ.
בטיחות התינוק בבית ומחוץ לבית
• אין להשאיר את התינוק אף לרגע ללא השגחה כאשר הוא על משטח גבוה. גם כאשר נראה לכם שהתינוק עדיין אינו זז. הקפדה על כלל זה, תקנה לכם הרגל טוב לכל תקופת הינקות של ילדכם.
• בכל עת יש לשמור על סביבה בטוחה: מעקה מיטה מורם, טמפרטורת חדר מתאימה (22-21 מעלות צלזיוס), לבוש נוח (מומלץ: שכבה אחת יותר ממספר השכבות שלובשים ההורים). יש להימנע מהנחת חפצים מיותרים ומסוכנים בסביבת התינוק.
• באמבטיה: טמפרטורת מים של 37 מעלות צלזיוס. הקפידו להחזיק את התינוק למשך כל הרחצה. התארגנו לפני הרחצה כך שכל הציוד יהיה זמין. בשום פנים ואופן אין להשאיר את התינוק באמבטיה לבד.
• אין לעשן בסביבת הילד.
• הקפידו לרכוש צעצועים ואביזרים לתינוק רק בעלי תו תקן.
• בזמן החזקת התינוק, אל תחזיקו ביד השנייה תבשיל חם או כוס קפה מהחשש שהמשקה עלול להישפך על התינוק ולגרום לכוויה.
• יש להושיב את התינוק בכיסא בטיחות במכונית, נגד כיוון הנסיעה ובמקום ללא כרית אוויר.
• אין להשאיר את התינוק אפילו לא לרקע קט, לבדו במכונית!
שינה בטוחה
תסמונת מוות בעריסה, הינו מצב נדיר של מוות פתאומי ובלתי מוסבר של תינוקות, מתחת לגיל שנה. על הגב מפחיתה משמעותית את הסיכון למוות בעריסה, לכן ההנחיה הגורפת היא השכבת התינוק לישון בכל שינה, על הגב ולא להשאיר תינוק שכוב על הבטן או על הצד ללא השגחה.
גורמי סיכון נוספים הקשורים עם התסמונת הם: עישון האם בהיריון ואחרי הלידה, צריכת אלכוהול בזמן ההיריון (קבועה או בהתקפים), הימנעות מהנקה, שינה משותפת, פגות,חימום או קירור יתר, עונת החורף הקרה, חוסר אוורור בבית ובחדר בו ישן התינוק, מזרן ומצעי מיטה רכים.
טיפים לשינה בטוחה: מיטת תינוק ומזרון בעלי תו תקן, סדין מתוח והדוק, הימנעות מחפצים רכים במיטה, הימנעות מחימום יתר של החדר, הימנעות משינה משותפת עם ההורים באותה מיטה, הנקה, שימוש במוצץ ללא שרשרת וכדומה.
פגישה שנייה (גיל 6-4 שבועות)
בכי התינוק
התינוק מביע את עצמו באמצעות בכי, הבכי הוא השפה האוניברסאלית של התינוקות. כאשר התינוק בוכה, חשוב לזהות את סוג הבכי של התינוק (בכי של רעב, בכי של עייפות, בכי של אי נוחות וכו'), כדי שתוכלו להיענות לצרכיו באופן מיטבי. הקשר של התינוק לעולם מתקיים באמצעות הוריו, לכן מתן מענה לצרכיו התינוק בונה את תחושת הביטחון והאמון שלו בסביבתו. מאידך, בכי ממושך שלא נענה יוצר תחושת תסכול וייאוש, אולי אף תחושת נטישה ובדידות.
חשוב ליצור קשר עין עם התינוק. הפנים שלכם זה הדבר המעניין ביותר עבור התינוק. לטפו אותו וחבקו, דברו בחום אל התינוק, השמיעו מוזיקה נעימה או תשירו לו בזמן המשותף יחד.
כמו כן, שימוש במוצץ עוזר מאוד להרגיע את התינוק. אם זאת, רצוי לאפשר לתינוק מוצץ רק לאחר שההנקה התבססה (במידה והתינוק יונק).
סדר יום
תינוקות אוהבים חזרתיות, היא משדרת להם ביטחון ויציבות. לכן השתדלו כמה שאפשר, לשמור על סדר יום קבוע.
סדר יום זה ישתנה עם השינויים בחיים: התינוק גדל והוא ישן פחות, ההורה חוזר לעבודתו וכו'.
הקפידו לפחות על טקסים קבועים: טקס קימה בבוקר, טקס אכילה, טקס האמבטיה וההליכה לישון. לטקסים אלו משמעות סימבולית לתינוק: כמעין שלב מעבר מזמן אחד של היום לזמן אחר ועד לשנת הלילה.
פגישה שלישית (גיל חודשיים)
ההדרכה הורית תתרכז בנושאים מגוונים כגון: בטיחות שינה, הימנעות מעישון ליד הילד, משחק וקריאה, השכבה על הבטן בזמן ערות לפיתוח חגורת שרירי הידיים, תזונה מותאמת ועוד.
פגישה רביעית וחמישית (גיל 4 ו-6 חודשים)
תוסף ברזל
סביב גיל 6-4 חודשים, צרכיו התזונתיים של התינוק משתנים. מאגר הברזל עמו נולד, מתדרדר וחלב האם או התמ"ל אינם מספקים את צרכיו מבחינת רמת הברזל. כדי למנוע אנמיה מחוסר ברזל, מוסף התוסף לתזונה התינוקות בארץ.
בגיל 4 חודשים מתחילים במינון מונע של 7.5 מ"ג. מינון זה ישמר עד לתום גיל 6 חודשים. אז יעלה המינון ל – 15 מ"ג ליום. מומלץ לתת את הברזל שעה לפני הארוחה או מספר שעות לאחר האוכל.
בגיל שנה, תתבקשו לבצע בדיקת דם לתינוקכם, לבדיקת רמת המוגלובין. בהתאם לתשובת בדיקת הדם, תנחה אתכם האחות על המשך נטילת הברזל. אם אחד מהפרמטרים אינו תקין, יש להמשיך במתן התוסף עד לגיל 18 חודש. ייתכן ועל פי המלצת רופא הילדים, יועלה המינון למינון המטפל באנמיה.
אנמיה מחוסר ברזל מהווה גורם סיכון להאטה בהתפתחות ותפקוד קוגניטיבי ירוד בתינוקות. מחסור הברזל שכיח בקרב תינוקות ופעוטות בגילאים 24-6 חודשים.
חשיפה למזונות משלימים
המעבר למזונות משלימים יתבצע בגיל 6 חודשים. עם זאת, אם התינוק מראה נכונות, ניתן להתחיל בטעימות של מזונות משלימים החל מגיל 4 חודשים, אך בשום אופן לא לפני גיל 4 חודשים.
מזונות משלימים בצורת טעימות, הינה טעימות בכמויות מזעריות של מזון מוצק, במרקם של מחית, המונגשים לפה התינוק באמצעות אצבעות ידי ההורים או באמצעות כפית קטנטונת מותאמת לגיל התינוק. טעימות אלו אינן מחליפות ארוחות של חלב (או תמ"ל), אלא נועדו לצרכים אחרים לחלוטין, למשל מניעת אלרגיות עתידיות.
תנאים המעידים על מוכנות התינוק: יכולת של התינוק להישאר במצב של ישיבה תוך החזקה יציבה של הראש, יכולת תיאום בין עיניים-ידיים-פה, המאפשר לתינוק לראות, לאחוז ולהגיש את המזון לפה ויכולת לבלוע מוצקים.
פגישה שישית ושביעית (גיל 9 ו-12 חודשים)
ביצוע ספירת דם
בביקור בגיל 9 חודשים תקבלו מהאחות הפנייה לביצוע ספירת דם לתינוקם. ספירת הדם מבוצעת דרך קופת החולים בגיל שנה. מטרת הבדיקה הינה איתור מוקדם של חוסר ברזל ואנמיה מחוסר ברזל.
בגיל 12 חודש, הביאו עמכם את תוצאות הבדיקות. על פי התוצאות תנחה אתכם האחות לגבי המשך נטילת תוסף הברזל ובמידת הצורך תפנה אתכם להמשך טיפול אצל הרופא המטפל בקופת החולים.
בדיקת עין עצלה
אנו ממליצים לערוך לתינוק בדיקה לזיהוי מוקדם של עין עצלה אצל רופא עיניים בגיל 6-18 חודשים. ישנה חשיבות מירבית לאבחון וטיפול מוקדמים, וככל שהטיפול מוקדם יותר, כך התוצאות טובות יותר.
ליקוי זה גורם לפגיעה מבנית ותפקודית במסלולים העצביים של הראיה ויכול לגרום לאיבוד הראייה בעין אחת.