התנדבות, מנהיגות ומעורבות חברתית


מחקרים מוכיחים כי מעורבות חברתית מסייעת בגיבוש עולם ערכים הדוגל במימוש של אחריות, ערבות הדדית, יוזמה ונתינה. היא מחזקת את החוסן הנפשי, תורמת לצמצום התנהגויות סיכוניות, מעלה את המוטיבציה לשיפור הישגים ומגבירה את תחושת העצמאות. עוד נמצא כי בני נוער שחונכו למעורבות חברתית בגיל צעיר התנדבו גם בגיל המבוגר ויחסם לחברה ולקהילה בבגרותם היה רגיש ומתחשב.
בשנת 2010 החל מינהל החינוך מהלך להעמקת נושא ההתנדבות בקרב תלמידי העל-יסודי.
המטרות:
- העלאת אחוז בני הנוער המתנדבים בקהילה.
- יישום המעורבות בשטח; כל תלמיד בשכבות ז' – ט' לוקח חלק בארבע או בחמש פעילויות התנדבותיות במהלך שנת הלימודים.
- פיתוח שיח התומך בחוויות התלמיד המתנדב; שיעורי החינוך עוסקים בנושא הנתינה והמעורבות החברתית ובהתמודדות עם מגוון החוויות הקשורות בהתנדבות.
- יצירת מאגר מקומות השמה להתנדבות; כדי לאפשר שילוב כל תלמיד על פי יכולתו, כישרונותיו ותחומי העניין שלו.
בשנת 2014 פרסם משרד החינוך תוכנית חדשה למעורבות התלמידים בכתות י' - י"ב, כתנאי לקבלת תעודת בגרות ותעודת סיום של 12 שנות לימוד.
איך זה עובד?
כל תלמיד בכתה י׳ בוחר מקום התנסות ובמהלך השנה תורם מכישוריו 60 שעות לקהילה. בנוסף לכך, לומד 21 שעות על סוגיה חברתית המעניינת אותו ואת חבריו, ולאחר חקר הנושא מעלה הקבוצה רעיון ליוזמה חברתית, אותה הם מיישמים ב- 9 שעות נוספות.
בכתה י"א מלבד 30 שעות של התנסות פרטנית ו- 9 שעות של למידה בנושא מסוים, כל קבוצת תלמידים יוזמת מיזם נוסף ומיישמת אותו ב- 21 שעות נוספות.
שכבת י"ב תצטרף לתכנית בשנת הלימודים הבאה (תשע"ז), והתלמידים יצטרכו ליישם יוזמה חברתית בקבוצה במהלך 30 שעות.
מועצות תלמידים
על פי חוזר מנכ״ל כל בית ספר מחויב במועצת תלמידים בית ספרית, במטרה לפתח מנהיגות המתמודדות ציבורית במשטר דמוקרטי. חברי מועצת התלמידים נבחרים בצורה דמוקרטית על ידי התלמידים עצמם ופועלים למען ייצוג התלמידים למול ההנהלה וארגון פעילויות חברתיות. בני נוער הנבחרים על ידי חבריהם מתנסים בקבלת החלטות, בביצוע תוכניות, בדיווח לבוחריהם, בחשיפה לביקורת - כל זאת בליווי של מבוגר (מנחה-מלווה) המסייע להם להבין את הלקחים, לבחור אמצעים מתאימים למשימה, והעיקר - לבחון כל מעשה בחינה ערכית.
במהלך דצמבר נקיים סמינר בין יומיים בשיתוף המחלקה לנוער וצעירים שמטרתו להעצים את חברי המועצות הנבחרים, לתת להם כלים לפעילות ולבחירת חברי מועצת הנוער העירונית מתוך כלל חברי מועצות התלמידים הבית ספריות.
די לגזענות - עת לסובלנות
הנושא השנתי בשנת הלימודים תשע״ו מוקדש לנושא ״די לגזענות - עת לסובלנות״, האירועים המתרחשים יום יום במדינתנו מחזקים את האמונה שיש להמשיך ליזום ולפעול לקידום הסובלנות ולמיגור הגזענות במעגלים רחבים. לרכזים החברתיים חולקו חומרים בנושא ופורום הרכזים שיתקיים בחודש אוקטובר יוקדש לנושא זה.
הכנה לצה"ל
נתוני הגיוס בעיר תל אביב יפו גבוהים, ועומדים על יותר מ- 94 אחוזים בבתי הספר העירוניים. המחלקה לחינוך על יסודי מקדישה רבות לעידוד הגיוס בכלל ולעידוד גיוס משמעותי בפרט. בבתי הספר בהם לומדים תלמידים מכתה ט' – י"ב מבקרים מדריכי נוער מטעם צה"ל פעמיים בשבוע. בבתי ספר רבים פועלים גרעיני נח״ל ומורות חיילות ארבעה ימים בשבוע. כל בתי הספר מכינים את התלמידים לצו הראשון, לשאלון המנילה, ליום המאה (המיועד למתגייסות) ומציגים בפני התלמידים את מגוון החיילות והתפקידים בצה״ל.
"דיאלוג"
תכנית עירונית הכוללת תלמידים, הורים ואנשי חינוך, ומטרתה טיפוח יחסי קרבה ואכפתיות, וצמצום גילויי אלימות.
התכנית כוללת למידה, הדרכה, בניית תהליכי עבודה ושכלול מיומנויות שיח בקרב הצוותים החינוכיים, הרצאות להרחבת ידע וגיוס לפעילות משותפת עם הורי התלמידים וכן הרצאות, סדנאות ומפגשים עם התלמידים.
שותפים לתכנית:
- "סיירת ההורים" - קבוצת הורים המתנדבת לסייר באזורי הבילוי של בני הנוער במטרה לתרום בנוכחותם לצמצום התנהגויות מסוכנות. "סיירת ההורים" מחזקת את תחושת הביטחון של בני נוער ושל ההורים עצמם, על-ידי הגברת מעורבותם של ההורים בתרבות הבילוי והפנאי של ילדיהם.
- "הקאמרי הצעיר" - קבוצת תלמידים המשתתפת בתכנית חווייתית, במסגרתה ממחיזים התלמידים אירועים מורכבים המהווים חלק מחייהם כבני נוער. התלמידים המשתתפים עוברים תהליך רגשי ואמנותי, ובאמצעות תכנים מעוררי מחשבה ומשחק משכנע חושפים את עולמם ומרגשים את הקהל. התכנית מופעלת בשיתוף תאטרון הקאמרי.