התנדבות, מנהיגות ומעורבות חברתית
מעורבות חברתית
מחקרים מוכיחים כי מעורבות חברתית מסייעת בגיבוש עולם ערכים הדוגל במימוש של אחריות, ערבות הדדית, יוזמה ונתינה. היא מחזקת את החוסן הנפשי, תורמת לצמצום התנהגויות סיכוניות, מעלה את המוטיבציה לשיפור הישגים ומגבירה את תחושת העצמאות. עוד נמצא כי בני נוער שחונכו למעורבות חברתית בגיל צעיר התנדבו גם בגיל המבוגר ויחסם לחברה ולקהילה בבגרותם היה רגיש ומתחשב.
בשנת 2010 החל מינהל החינוך מהלך להעמקת נושא ההתנדבות בקרב תלמידי העל יסודי.
המטרות
- העלאת אחוז בני הנוער המתנדבים בקהילה.
- פיתוח שיח התומך בחוויות התלמיד המתנדב; שיעורי החינוך עוסקים בנושא הנתינה והמעורבות החברתית ובהתמודדות עם מגוון החוויות הקשורות בהתנדבות.
- יצירת מאגר מקומות התנסות להתנדבות; כדי לאפשר שילוב כל תלמיד על פי יכולתו, כישרונותיו ותחומי העניין שלו.
בשנת 2014 פרסם משרד החינוך תוכנית חדשה למעורבות התלמידים בכתות י' - י"ב, כתנאי לקבלת תעודת בגרות ותעודת סיום של 12 שנות לימוד.
איך זה עובד?
כל תלמיד בכתה י׳ בוחר מקום התנסות ובמהלך השנה תורם מכישוריו 60 שעות לקהילה. בנוסף לכך, לומד 21 שעות על סוגיה חברתית המעניינת אותו ואת חבריו, ולאחר חקר הנושא מעלה הקבוצה רעיון ליוזמה חברתית, אותה הם מיישמים ב- 9 שעות נוספות.
בכתה י"א מלבד 30 שעות של התנסות פרטנית ו- 9 שעות של למידה בנושא מסוים, כל קבוצת תלמידים יוזמת מיזם נוסף ומיישמת אותו ב- 21 שעות נוספות.
בשכבת י"ב התלמידים יצטרכו ליישם יוזמה חברתית בקבוצה במהלך 30 שעות.
מועצות תלמידים בית ספריות
על פי חוזר מנכ״ל כל בית ספר מחויב במועצת תלמידים בית ספרית, במטרה לפתח מנהיגות בחברה דמוקרטית. חברי מועצת התלמידים נבחרים בצורה דמוקרטית על ידי התלמידים עצמם ופועלים למען ייצוג התלמידים למול ההנהלה וארגון פעילויות חברתיות. בני נוער הנבחרים על ידי חבריהם מתנסים בקבלת החלטות, בביצוע תוכניות, בדיווח לבוחריהם, בחשיפה לביקורת - כל זאת בליווי של מבוגר (מנחה-מלווה) המסייע להם להבין את הלקחים, לבחור אמצעים מתאימים למשימה, והעיקר - לבחון כל מעשה בחינה ערכית.
הכנה לצה"ל
נתוני הגיוס בעיר תל אביב-יפו גבוהים, ועומדים על יותר מ-90 אחוזים בבתי הספר העירוניים.
המחלקה לחינוך על יסודי מקדישה רבות לעידוד הגיוס בכלל ולעידוד גיוס משמעותי בפרט.
הפעולות הננקטות:
- כל בתי הספר מכינים את התלמידים והתלמידות לצו הראשון, לשאלון המנילה, ליום המאה (המיועד למתגייסות) ומציגים בפני התלמידים והתלמידות את מגוון החילות והתפקידים בצה"ל.
- המנהלים מקבלים דיווח חודשי לגבי נוכחות התלמידים בצו ראשון.
- במספר בתי ספר פועלים חיילים מגרעין נח"ל ומורות חיילות מלמדות במרכזים של קידום נוער.