מבקרת העירייה פועלת מכח פקודת העיריות המגדירה את תפקידה ואת דרכי עבודתה: לבדוק אם פעולות העירייה נעשו כדין בידי המוסמך לעשותם, תוך שמירה על טוהר המידות ועקרונות היעילות והחיסכון.
המבקרת קובעת את תכנית עבודתה השנתית, נושאי הביקורת והיקף הביקורת על פי שיקול דעתה, על פי דרישת ראש העירייה לבקר עניין פלוני, ועל פי דרישת הוועדה לענייני ביקורת. הביקורת יכולה להיעשות גם לגבי המועצה הדתית שבתחום העירייה, וכן לגבי כל תאגיד, מפעל, מוסד, קרן או גוף אשר העירייה משתתפת בתקציבם השנתי כדי יותר מעשירית לגבי אותה שנת תקציב, או משתתפת במינוי הנהלתם.
דוח המבקרת מוגש לראש העירייה ולוועדה לענייני ביקורת אחת לשנה לא יאוחר מ- 1 באפריל שלאחר השנה שלגביה נעשתה הביקורת. תוך שלושה חודשים מיום קבלת דוח המבקרת מגיש ראש העירייה לוועדה לענייני ביקורת את הערותיו על הדוח. הוועדה לענייני ביקורת דנה בדוח ובהערות ראש העירייה עליו, ומגישה לאישור מועצת העירייה את סיכומיה והצעותיה תוך חודשיים מיום שנמסרו לה הערות ראש העירייה. תוך חודשיים מן היום שהגישה הוועדה את סיכומיה והצעותיה, מקיימת מועצת העירייה ישיבה שלא מן המניין לדיון בהצעות ובסיכומי הוועדה ומחליטה בדבר אישור הסיכומים וההצעות.
אתר מבקרת העירייה מאפשר שימוש בטכנולוגיית האינטרנט לשיפור הגישה ואחזור המידע של דוחות הביקורת במסגרת שקיפות המידע וזמינותו לקהל הלקוחות.