אתרי דת

בדף זה תוכלו למצוא כמה מאתרי הדת היפים והייחודיים הנמצאים ביפו. אתרי דת רבים נוספים מחכים לכם ברחבי העיר. טיילו וגלו אותם!

אתרי דת נוצריים

כנסיית פיטר הקדוש האנגליקנית

 
 
​הכנסייה, הנקראת על שם הקדוש פטרוס, הוקמה על ידי המסדר הפרנציסקני-קתולי בין השנים 1888-1894. במהלך המאה ה-17 לספירה החלו להגיע ליפו (שהיתה עד לאותה העת ישוב חרב ושומם) נזירים פרנציסקניים, שהקימו בה מלון אורחים עבור עולי הרגל לירושלים. המלון נקרא הקאזה נובה, והפך עם השנים לכנסייה.
 
מיקום: יפת 48-52, יפו

כנסיית סיידה אל בישארה - הכנסייה היוונית המלכיתית

 
 
כנסיית סיידה אל בישארה [sayda el bishara], "הגברת של הבשורה" נקראת על שם אמו של ישו שקיבלה את הבשורה על לידתו הצפויה מפי המלאך. הכנסייה היוונית המלכיתית נמנית עם הכנסיות הקתוליות המזרחיות. מקור המילה מלכיתית במילה הסורית העתיקה מלכאיא, שפירושה מלכותי. הכנסייה נבנתה ב-1928, ומאמיניה הדוברים ערבית מכירים בסמכות האפיפיור.
 
מיקום: הדולפין 11, יפו

כנסיית ג'ורג' הקדוש היוונית-אורתודוכסית

​הכנסייה קרויה על שם הקדוש ג'ורג', חייל רומי שהתנצר, נלחם והרג דרקון - סמל לשטן ולמתנגדי האמונה, והוצא להורג בשל אמונתו הנוצרית. הכנסייה שייכת לקהילה היוונית-אורתודוכסית הערבית ביפו. כיום המתחם משמש כמרכז קהילתי חשוב ופועל בו שבט צופים גדול.
מיקום: לואי פסטר

כנסיית אנטואן הקדוש המרונית

 
 
​הכנסייה המרונית נבנתה בשנת 1905, ונקראת על שמו של הנזיר הקדום מארון הקדוש, אשר חי בסוריה בסוף המאה הרביעית ובתחילת המאה החמישית לספירה. לכנסייה המרונית מאפיינים מקומיים לאומיים שמקורם בלבנון. במאה ה-17 הפכה הכנסייה המרונית באופן רשמי לחלק מהכנסייה הקתולית וקיבלה על עצמה את מרות האפיפיור תוך שמירה על מידת-מה של עצמאות. כעת שוהים בכנסייה נזירים מרונים מלבנון.
 
מיקום: הדולפין 22, יפו

כנסיית אנטוניוס הקדוש - הכנסייה הקופטית

 
 
הכנסייה נקראת על שם אנטוניוס הקדוש אשר נולד באמצע המאה השלישית במצרים, ונחשב למייסד הנזירות הנוצרית.
הכנסייה נבנתה במאה ה-19, והיא הוותיקה ביותר מחוץ לחומות יפו. הכנסייה שימשה כאכסניה לעולי הרגל. המבנה ייחודי ומרהיב, עם באר מים ותעלות השקיה אך סובלת בימים אלו מהזנחה.

מיקום: יצחק אבינרי 58, יפו

כנסיית אנטוני הקדוש מפאדובה

 
 
הכנסייה הקתולית המרכזית של יפו נקראת על שמו של אנטוני, פטרון הפרנסיסקנים, נזיר שנולד בליסבון שבפורטוגל ופעל בסוף חייו הקצרים במאה ה-13 בפאדובה שבאיטליה. הנזירות שימשו כאחיות בבית החולים הצרפתי.
הכנסייה נבנתה בשנת 1932 כדי לשרת את הקהילה הנוצרית-קתולית שהתגוררה מחוץ ליפו העתיקה. כיום משמשת הכנסייה את העובדים הזרים.
 
מיקום: יפת 51, יפו

כנסיית עמנואל

 
 
כנסיית עמנואל נבנתה על ידי פרוטסטנטים מבין גולים מגרמניה ומשווייץ שגרו ביפו, ועל ידי מומרים מזרמים נוצרים אחרים. הכנסייה נבנתה בין השנים 1898 ועד 1904. סגנונה הניאו-גותי כןלל צריח מחודד המשמש כמגדל פעמונים בצידה המערבי לכיוון הרחוב. בחלונותיה משולבים ויטראז'ים צבעוניים. ביציע מותקן עוגב בו מנגנים במיסות ובקונצרטים. ניתן להתעדכן באתר הכנסייה לגבי מועדי הקונצרטים שבמקום. ממול לכנסייה נמצא בית עמנואל, המשמש כאכסניה.
 
מיקום: בר הופמן 15, יפו

כנסיית פטרוס הקדוש

 
 
הכנסייה הפרנסיסקנית (קתולית) נמצאת בכיכר קדומים ומשקיפה אל המפרץ ואל תל אביב. כנסיית פטרוס הקדוש היתה הכנסייה המרכזית של העדה הקתולית ביפו עד להקמתה של כנסיית אנטוניוס הקדוש בשנת 1932, ונציגות האפיפיור יושבת כאן מאז 1993. כיום משמשת הכנסיה בעיקר את העובדים הזרים.
 
מיקום: כיכר קדומים, מפרץ שלמה 1, יפו

אתרי דת מוסלמים

מסגד מחמודיה

 
 
המסגד הגדול והחשוב ביפו שוכן בפינה הצפון-מזרחית של יפו העתיקה, ממערב לכיכר השעון ובקרבת טיילת חומות הים. המסגד הוקם בשנת 1730 ונבנה מחדש בין השנים 1814-1812 בידי מחמוד אגא א-שאמי, מטעם האימפריה העות'מאנית. המסגד כולל אולם תפילה וחצר פנימית.

מסגד הים

 
 
מסגד קטן השוכן בטיילת חומות הים, בצדו הצפוני של גן המדרון ביפו העתיקה.
המסגד הוקם ב-1675 והוכרז כהקדש (ווקף) על-ידי מושל סנג'ק עזה מוסה רדואן פאשה. במסגד זה היו המלחים המוסלמים מתפללים לפני צאתם להפלגה.‏‏

מסגד אברהים אל עג'מי

 
 
מסגד זה נבנה ככל הנראה במאה השמונה עשרה. המסגד נמצא סמוך לקברו של אברהים אל עג'מי, שנחשב לצדיק בדורו ודמות מוסלמית מוערכת. המסגד הקטן שופץ בשנות השבעים ונבנה לו צריח חדש. אולם התפילה נמצא בקומה השנייה.

אתרי דת יהודיים

בית כנסת זוננה

 
 

קומותיו התחתונות של המבנה בעל השער הגדול והמקושט משמשות כיום כבית כנסת לעולי לוב (הפעיל בשבתות, בחגים ובאירועים מיוחדים), וכמשכן תיאטרון "הסמטה". בקומות העליונות שוכן מוזיאון אילנה גור.

כבית כנסת לעולי לוב (בקומה התחתונה) . מעל דלת הכניסה למבנה אבן הראשה ובה מגן דוד בתוך עיגול. במאה ה- 18 רכש רבי יעקב זונאנה את הבית הזה והפך אותו לחאן, מעין אכסניה לעולי רגל יהודים. המקום ננטש כעבור זמן קצר עקב מיעוט יהודים באזור.

כשיוצאי לוב התיישבו בעיר העתיקה ביפו, מר שאול מגנאז'י מראשי קהילת יהודי לוב חיפש מקום לבית כנסת עבור הקהילה. במהלך חיפושיו הוא פגש בנזיר פרנציסקאני שהפנה אותו ל"מקום של היהודים" ומסר לו את המפתח לחאן של רבי יעקב זונאנה. כך הוחזרה עטרה ליושנה ומבית הכנסת המחודש שוב בקעו קולות תפילה עבריים. 

 

מיקום: סמטת מזל דגים 2

בית הקברות היהודי הישן של יפו

 
 
בית הקברות אשר נמצא בראש הגבעה, מעבר לחומת האבן, הוא בית קברות ייחודי המסמל את חידוש היישוב היהודי ביפו במהלך המאה ה-19. מהמצבות ניתן ללמוד על מעמדו של הנפטר, ולא אחת גם על קורות חייו.
בבית הקברות קבורים גם מייסדי שכונת 'אחוזת בית' שממנה צמחה תל-אביב וגם הרב יהודה הלוי מרגוזה, הרב הראשי הראשון של יפו.
הקבורה בבית הקברות נפסקה בזמן מגיפת הכולרה בשנת 1902 בהוראת השלטונות העות'מאניים, והועברה לבית הקברות "טרומפלדור" בתל-אביב.
 
מיקום: רח' מרגוזה פינת רח' יהודה הימית
חזרה לתחילת העמוד