מידע עירוני

עיר חכמה - סביבה, מים ואנרגיה

קידום פרויקטים לניהול וייצור אנרגיה בעיר

  
 

מייצרים אנרגיה בצורה חכמה - כדי לעמוד בצריכת האנרגיה ההולכת ועולה בתל-אביב-יפו (ובישראל בכלל), מקדמת העירייה פרוייקטים לניהול וייצור אנרגיה בעיר, הכוללים מגוון פתרונות - פאנלים סולאריים, הפקת חשמל באמצעות רוח וגלים, ועוד. הפרויקטים לניהול וייצור אנרגיה בעיר מתמקדים בביזור הפקת האנרגיה – לא באמצעות תחנה אחת, אלא באמצעות מרחבים כגון גגות, נמלים, מוסדות עירוניים ושטחים פתוחים. ביזור התשתיות חוסך לעירייה ולתושבים עלויות כלכליות גבוהות בנושאי חשמל, וגם מאפשר להסתמך פחות על מקורות בודדים במקרה של קריסה. במסגרת תוכניות לבניית שכונות חדשות, כגון תוכנית 3700, מקדמת העירייה מערכות טריגנרציה חדשות, המאפשרות ניצול טוב יותר של משאבים, בניית בתים שידרשו פחות חימום וקירור, ו-9 מרכזים שיאפשרו ייצור חשמל, חום וקור.
בפרוייקטים אלו מצטרפת תל אביב-יפו לערים גדולות רבות בעולם העוסקות באופן פעיל בתוכניות ייצור אנרגיה, תוך כדי מחשבה על סביבה מקיימת ועל ביזור תשתיות. בינואר 2018 התקבלה עיריית תל אביב-יפו לארגון 40C, ארגון בו חברות 96 ערים מובילות בעולם, המחויבות ליעדי הסכם האקלים של פאריז. כחברה בארגון, תל אביב-יפו מחויבת לאמץ יעדי הפחתת פליטות גזי חממה שאפתניים להגבלת הטמפרטורה הממוצעת העולמית ל1.5 צלזיוס מעל לרמות העידן הטרום תעשייתי ולפתח תכנית הערכות להתמודדות עם משבר האקלים.  

 

על גגות תל-אביב

  
 

הגג שלכם יכול לעבוד בשבילכם!

"על גגות תל אביב" הוא פרוייקט המעודד שימוש באנרגיה סולארית על גגות בנייני העיר, להפחתת עלויות המחייה ולשימור הסביבה. הפרויקט הוכנס לתכנית העבודה העירונית וזכה לתקציב של 50,000 ₪. הפיילוט לפרויקט כלל מיפוי ייצור חשמל מ-3,000 גגות ברחבי העיר. העירייה מעודדת תושבים להתקין את הגגות הסולאריים באמצעות ייעוץ, מדריכים מפורטים אודות היתרונות של התקנת מערכת אנרגיה סולארית, הפצת רשימת ספקים זולים וסיוע כלכלי.

 

מערכת טאטוא רחובות ופינוי גזם

  
 

שומרים על עיר נקיה!

פינוי אשפה ביתית וניקיון הרחובות מבוצעים ברוב אזורי העיר בתדירות של לפחות שלוש פעמים בשבוע. בצירים ראשיים ומוקדי בילוי ומסחר, פינוי האשפה מבוצע מידי יום ולעיתים אף מספר פעמים ביום. פינוי ערימות אשפה חריגות (כולל גזם) מבוצע בחלקים מהעיר בימים קבועים ובחלקים אחרים בתיאום עם תחנת העבודה האזורית. את ערמות הפסולת והגזם יש להוציא אל שטח המדרכה אך ורק בימי האיסוף או במועד שתואם עם התחנה.


לאיתור ימי פינוי אשפה וגזם

 

עסקים ירוקים ותו ירוק

  
 

בעלי עסקים, כבר קיבלתם תו ירוק עירוני?

עיריית תל-אביב-יפו מעודדת את העסקים ברחבי העיר לנקוט בפעולות אשר תורמות לצמצום הוצאות אנרגיה ומים, ייעול תהליכי רכש וניהול מלאי והקטנת כמות הפסולת.
לצורך כך, העירייה מעניקה תו ירוק לבתי אוכל כאות להתנהלות עסקית ידידותית לסביבה ובנוסף, מאפשרת לבעלי העסקים למחזר בקלות ובפשטות שמנים, ברזל, פלסטיק קשיח, אשפה אלקטרונית ועוד.


למידע נוסף ולהגשת מועמדות לתו ירוק לעסקים

 

גני ילדים ירוקים

  
 

רותמים גם את ילדי הגן למאמץ הסביבתי!

תוכנית הלימודים "ירוקצ'יק" עוסקת בשמירה ובטיפוח הסביבה, בשימוש מושכל במשאבים ובהתייחסות לקהילה ולסביבה. מטרת התוכנית היא להביא את כל גני הילדים בתל-אביב-יפו לפעול כבעלי זיקה סביבתית המשפיעה על הקהילה. גננות וסייעות המשתתפות בתוכנית מקבלות הדרכה פדגוגית ממדריכות סביבתיות מוסמכות, השתלמות עירונית לחינוך סביבתי, ציוד לחינוך סביבתי וחומרי גינון.
גינות וחצרות המוקמות לפי עקרונות תוכנית "ירוקצ'יק" משלבות אלמנטים שונים כגון ריצוף, גומי, חול, גינה לימודית וצמחייה העוטפת את הגן, ומקבלות חותמת  "גן ירוק".

 

גינות קהילתיות

  
 

נפגשים בגינה - גינה קהילתית היא שותפות של קבוצת אנשים, המאמצים ומטפחים שטח פתוח נבחר בעיר. הגינה הקהילתית יוצרת קשרים בין תושבים ומצמיחה פעילות קהילתית סביב מטרה משותפת. האופי והמבנה של הגינה נקבעים על פי הרצונות והצרכים של גרעין הפעילים בה. היא יכולה להיות מבוססת על מגוון של צורות גידול: גינה המשמשת בית גידול למגוון מינים של בעלי-חיים, ערוגות אישיות או משותפות של ירקות, פרחים ותבלינים, בוסתן עצי פרי או נוי עם שבילים וספסלים, או שטח בר שהתושבים לוקחים אחריות על טיפוחו.

 

למידע נוסף ולהצטרפות לגינה קהילתית באיזור מגוריכם

גינה לי – גינות אקולוגיות בבתי ספר

גינה לי


מעניקים כלים לדור העתיד - פרויקט גינה לי מנגיש עבור הדור הצעיר את המושג החמקמק קיימות לצד חינוך לתזונה נכונה וקיום אורח חיים בריא. במסגרת הפרויקט מוקמות גינות אקולוגיות בבתי הספר בעיר, דרכן לומדים התלמידים על שרשרת המזון, כיצד אפשר לגדל באופן מיטבי ירקות ופירות לאכילה, וכיצד אפשר להשתמש בכל חלקי הפרי למניעת בזבוז. מיזם זה מעודד הקמת גינה אקולוגית  גם בבית תוך עידוד המשפחה כולה לגדל חלק מהאוכל שהיא צורכת מידי יום.


מרכזי מחזור שכונתיים

  
 

מתלבטים היכן להשליך את הפסולת?

עיריית תל-אביב-יפו פרשה פחי מיחזור ברחבי העיר המיועדים לסוגי פסולת שונים: נייר, פלסטיק, בקבוקי שתייה, אריזות, סוללות, נייר לבן, קרטון, אשפה אלקטרונית, זבל אורגני, טקסטיל ובגדים. ניתן לאתר את מרכז המחזור הקרוב למקום מגוריכם במפה או ברשימת האתרים.

 

למידע נוסף על הפרדת פסולת ומרכזי מחזור

 

קומפוסטרים עירוניים

  
 

עדיין אין לכם קומפוסטר בבניין?

תכנית הקומפוסטציה העירונית מאפשרת לתושבים לרכוש במחיר מסובסד קומפוסטרים לצורך הפרדה קלה ויעלה של הפסולת האורגנית הביתית ובכך להפחית את כמות הפסולת הביתית הנשלחת להטמנה, לעודד מחזור ולסייע ביצירת עיר ירוקה יותר. בניינים משותפים ובתים פרטיים יכולים לרכוש קומפוסטרים מסובסדים מהעירייה, ולקבל ליווי במידת הצורך.


למידע נוסף אודות תכנית הקומפוסטציה העירונית ולרכישת קומפוסטר

שכונה מקיימת

  
 

גם השכונה שלכם יכולה להיות שכונה מקיימת!

שכונות מקיימות הן שכונות שפועלות על פי מודל "עולם אחד", שעקרונותיו צמיחה ושגשוג מקומיים מתוך יכולת ההתחדשות שלנו ושל הסביבה שלנו (שימור משאבים, טיפול בפסולת, חיסכון באנרגיה, אחריות וסולידריות קהילתית-סביבתית, חיזוק כלכלה מקומית, חינוך לקיימות, ועוד), ושותפות בין כל בעלי העניין בשכונה: תושבים, עסקים, עירייה, ארגונים ועוד. התכנית, בהובלת הרשות לאיכות הסביבה תוך שיתוף עירוני רחב הינה חלק מפעילות העירייה ל שיתוף הציבור, לקיימות בפעילות יומיומית ולקידום פרויקטים קהילתיים. קבוצות או תושבים הרוצים להציע את שכונתם לתכנית של השכונה המקיימת הבאה מוזמנים לפנות אלינו ולהציע מועמדות.


להצטרפות לתכנית שכונה מקיימת ולרשימת כל השכונות בפרוייקט

ניטור איכות אוויר

  
 

האוויר שאתם נושמים נקי!

הרשות לאיכות הסביבה מבצעת בקרה על רמת זיהום האוויר בעיר ועל שינויים במגמות בריכוזי המזהמים הנמדדים, לצורך זיהוי מקורות זיהום אוויר בעייתיים וקביעת מדיניות לגבי האמצעים שיש לנקוט כדי להביא לשיפור באיכות האוויר.
הבקרה נעשית באמצעות תחנות ניטור ממוחשבות של המשרד להגנת הסביבה ושל חברת החשמל, המוצבות ברחבי העיר. על פי תוצאות הניטור, חל בשנים האחרונות שיפור מהותי באיכות האוויר בעיר.

 

למידע נוסף ולנתוני איכות האוויר

חזרה לתחילת העמוד